Čo s údeným


Pri kúpe údených celosvalových mäsových výrobkov v predajnom pulte (napr. údená bravčová krkovička, údené bravčové koleno, údené rolované plece) sa informujte u predajcu, či ide o tepelne opracovaný mäsový výrobok.

Údené mäsá, ktoré nie sú tepelne opracované je potrebné pred konzumáciou uvariť alebo inak tepelne upraviť. Predajca je zo zákona povinný túto informáciu uvádzať na dobre viditeľnom mieste priamo na predajni.

Pri balených údeninách sa informácia o spôsobe tepelného opracovania nachádza priamo na etikete mäsového výrobku, zvyčajne hneď pod názvom výrobku alebo v jeho blízkosti, a to v podobe podskupiny ako označenie „tepelne opracované solené mäso“, ktoré znamená, že mäsový výrobok bol tepelne opracovaný a je vhodný na priamu konzumáciu alebo ako označenie „surové solené mäso“, čo znamená, že mäsový výrobok je potrebné pred konzumáciou tepelne upraviť napr. uvariť. Výrobca je povinný na etikete takýto výrobok označiť aj textom „Spotrebujte po dôkladnej tepelnej úprave!“


Copyright MECOM 2013 Facebook Člen skupiny Carnibona

Ostatné značky skupiny Kaiser Csabahüs Schneider Finonimo