Spoločnosť Mecom Group, najväčší slovenský výrobca mäsových výrobkov, reaguje na zvýšený dopyt po kvalitných mäsových výrobkoch výrazným navýšením kapacít vlastnej prípravy čerstvého mäsa. Slovenskí spotrebitelia, ktorí nakupujú mäsové výrobky konzumujú najčastejšie šunku, nasledujú suché salámy, párky a ďalšie špeciality. Pre výrobu kvalitnej šunky, ale aj ostatných výrobkov je kľúčové kvalitné mäso. Najlepšie je čerstvé mäso, teda také, ktoré predtým nebolo zmrazené a následne opäť rozmrazované.
„Mesačne si vieme v našich závodoch v Humennom a v Lučenci pripraviť až 2-tisíc ton kvalitného čerstvého mäsa, ktoré využívame pri výrobe našich výrobkov. Po technologickej stránke sa kvalitnému čerstvému mäsu nedokáže vyrovnať žiadne inak spracované mäso a výroba z čerstvého mäsa zabezpečuje najvyššiu možnú kvalitu vyrábaných finálnych produktov“, priblížil špecifiká výroby mäsových výrobkov generálny riaditeľ Mecom Group Ladislav Čechovič.
Mecom aktuálne spracúva vo svojich dvoch závodoch – v Humennom a v Lučenci najviac čerstvého mäsa na Slovensku. „Naše šunky vyrábame výlučne z najkvalitnejšej časti bravčového stehna, a to z takzvaného vrchného šálu. Na to, aby sme pokryli neustálu rastúcu potrebu kvalitne opracovaných čerstvých šálov zo stehna, sme ku koncu roka 2023 realizovali rekonštrukciu prevádzky v Lučenci, kde sa rozrába práve stehno s kosťou, hovorí prevádzkový riaditeľ Mecomu Miroslav Matvija.
V Humennom dokáže Mecom pripraviť 1 000 ton čerstvého mäsa mesačne. V závode v Lučenci to bolo donedávna 500 ton, po rekonštrukcii sa v tomto závode zdvojnásobila mesačná kapacita takisto na 1 000 ton. Prácu tu tak našlo ďalších takmer 10 ľudí z regiónu.
„Rozrábanie stehna s kosťou prebieha v súčasnosti nepretržite 5 dni v týždni a denne vykostíme až 40 ton stehna s kosťou. Takéto množstvo nám zabezpečuje dostatok čerstvej suroviny na výrobu tých najkvalitnejších šuniek. Rovnako nám naši kostiči dokážu spracovať a upraviť stehno s kosťou na rôzne tvary, z ktorých následne vyrábame špeciálne druhy šuniek akými sú napríklad Pražská šunka (Zaručená tradičná špecialita), Slovenská šunka či Šunka od kosti“, pokračuje M.Matvija.
Práca kostičov je pri príprave čerstvého mäsa veľmi dôležitá a je fyzicky mimoriadne náročná. Mecom sa stará nielen o dobré pracovné podmienky a adekvátne ohodnotenie zamestnancov, ale aj o ich zdravie a možnosti regenerácie. K dispozícii je infarasauna a služby maséra.
„Spokojnosť zamestnancov Mecomu je u nás na prvom mieste. O tom, že máme našu personálnu politiku nastavenú správne svedčí aj to, že v našej spoločnosti nemáme žiadnych agentúrnych pracovníkov a pri hľadaní nových zamestnancov sme aj napriek súčasným neľahkým podmienkam na pracovnom trhu úspešní“, dodáva L. Čechovič.
Čerstvé mäso využíva Mecom aj pri výrobe tých najkvalitnejších párkov, klobás a gril produktov, na ktorých výrobu je práve prevádzka v Lučenci špecializovaná. Spotrebitelia dlhodobo oceňujú lahodnú chuť Cisárskych párkov, Berlínskych párkov a Špekáčok špeciál, čo sa odráža na kontinuálnom raste dopytu po týchto produktoch.