Aj takto motivujú v spoločnosti Mecom, ktorá je najväčším slovenským výrobcom mäsových výrobkov, zamestnancov k tomu aby sami hľadali rôzne spôsoby ako vylepšiť výrobu či podmienky na pracoviskách. Doteraz zamestnancom vyplatili viac ako 8-tisíc Eur. O tom ako to funguje sa rozprávame s generálnym riaditeľom Mecom Group, a.s. Ladislavom Čechovičom.
Čo vás viedlo k „oprášeniu“ týchto voľakedy populárnych zlepšovákov ?
Videli sme, že máme veľa iniciatívnych zamestnancov, ktorí chcú vylepšiť či už výrobný proces alebo pracovné podmienky svojho kolektívu. Preto sme im chceli vytvoriť priestor, aby sa mohli realizovať a takisto je to výhodné pre firmu, pretože vďaka zlepšovákom môžeme niekde ušetriť náklady alebo zlepšením podmienok zvýšiť spokojnosť našich zamestnancov.
Koľko môže zamestnanec dostať za zlepšovák ?
Zlepšováky vyhodnocujeme a odmeňujeme každý mesiac. Na dobrých nápadoch rozhodne nešetríme a stáva sa, že odmeníme aj 10 či 15 zlepšovákov mesačne. Navyše vyhodnocujeme aj zamestnanca a kolektív mesiaca, kde môže byť tímová odmena až niekoľko sto Eur. O tom, že prinášať zlepšováky sa oplatí svedčí aj fakt, že doteraz sme zamestnancom vyplatili viac ako 8-tisíc Eur.
Aké zlepšováky zatiaľ zamestnanci priniesli ?
V rámci celej skupiny to boli rôzne výrobné vylepšenia, v Humennom to boli nápady podporujúce ochranu životného prostredia, označovanie transportných vozíkov vo výrobe farebnými etiketami pre lepšie rozlíšenie fázy výrobného procesu jednotlivých výrobkov, či nahradenie mechanickej rampy elektronickou na zlepšenie priepustnosti a menej čakania. Vymenoval som iba niektoré z nich, doteraz to boli desiatky výborných, často veľmi jednoduchých, nápadov.
Hovoríte, že chcete zlepšiť spokojnosť vašich zamestnancov, prečo je to pre Vás dôležité ?
Mimoriadne nám záleží na tom, aby do našich výrobných prevádzok ľudia nechodili iba do práce, ale aby sa cítili ako súčasť veľkého teamu, ktorý ťahá za jeden povraz. A na druhej strane chceme mať stabilné kolektívy zamestnancov, preto sa snažíme vytvárať najlepšie možné pracovné podmienky.