Späť na novinky

Vysoký obsah mäsa rozhoduje aj pri sortimente na gril

15.10.2021

O vývoji sortimentu mäsových výrobkov na grilovanie, zaujímavých novinkách, aj o tom, ako byť úspešný v ich predaji, sme sa rozprávali s Evou Sziglovou, brand manažérkou spoločnosti MECOM GROUP s.r.o.

Ako sa za posledné roky zmenila z pohľadu spoločnosti Mecom skladba sortimentu, ktorý je určený na grilovanie?

Grilovanie patrí medzi veľmi príjemné udalosti v trávení voľného času s rodinou a priateľmi. Na správnej grilovacej párty nemôžu chýbať špeciálne mäsové výrobky, ktoré sú určené na gril. V posledných rokoch vnímame zvýšený záujem práve o túto subkategóriu mäsových výrobkov aj my v Mecome. Intenzívne sa venujeme analýze trhu, spotrebiteľským prieskumom a v neposlednom rade najmä vývoju výrobkov, za ktoré zodpovedá v našej spoločnosti samostatné oddelenie „New product development“. Evidujeme zmeny na trhu z pohľadu sortimentu, ľudia posúvajú svoje preferencie od klasických príchutí klobás k rôznym príchutiam a špeciálnym baleniam. Každý rok prichádzame na trh s novinkami, ktoré sa úspešne etablujú a stanú sa súčasťou nášho bežného gril portfólia. Vyrábame ich v našom závode na Slovensku, v Lučenci.

Ktoré produkty na grilovanie si nachádzajú najviac zákazníkov?

Naša ponuka je široká, či už ide o chute alebo tvary grilovacích klobás. V posledných rokoch je najväčší záujem o mix balenia. Vďaka nim si totiž každý zákazník môže vybrať svoju obľúbenú príchuť. V našom portfóliu máme niekoľko rôznych druhov mix balení, sú v nich napríklad pikantné, bavorské alebo syrové klobásky. V minulom roku bol našou najpredávanejšou novinkou gazdovský mix balíček, ktorý zahŕňal slaninu na opekanie, špekáčik a klobásu.

Jedným z dôležitých faktorov pri výbere výrobkov určených na grilovanie je obsah mäsa, zákazníci uprednostňujú výrobky s vyšším obsahom mäsa. V našom portfóliu sú takmer všetky gril výrobky s obsahom mäsa nad 70%. Myslíme však aj na spotrebiteľov, ktorí majú intoleranciu na niektoré zložky potravín, preto sú všetky naše gril výrobky vhodné aj pre konzumentov s bezlepkovou diétou a sú bez použitia sóje. Dbáme na to, aby každá surovina, ktorú nakupujeme, spĺňala vopred stanovené kvalitatívne parametre. Z tohto dôvodu naša spoločnosť spolupracuje len s dôveryhodnými a stabilnými dodávateľmi. Kvalita našich výrobkov je pre nás prioritou.

Je ešte možné prinášať ďalšie novinky určené na grilovanie? Nie je už naplnený potenciál tejto kategórie?

Trh s mäsovými výrobkami, nielen s tými, ktoré sú určené na grilovanie, sa neustále vyvíja. Predovšetkým mladý, moderný spotrebiteľ má na naše výrobky rastúce nároky, týkajú sa zloženia a chuti výrobku alebo aj balenia. Dôležitou súčasťou našej obchodnej stratégie, ako najväčšieho výrobcu mäsových výrobkov na Slovensku, je tvorba inovácii a prinášanie nových produktov aj pre gril sezónu. Vždy sa preto nájde priestor na trhu a cesta, kam sa ďalej posúvať.

Ako sa osvedčili Gril tašky? Budete rozširovať ich ponuku alebo vylepšovať skladbu tých doterajších?

Gril tašku sme uviedli na trh v roku 2017 a obsahovala kombináciu obľúbených príchutí paprikových, syrových a bavorských klobások. O rok neskôr sme rozšírili portfólio tašiek o Špekáčiky špeciál s obsahom mäsa 80%. Je to jeden z najvyšších podielov mäsa pri špekáčikoch, ktoré sa nachádzajú na trhu.

V rámci jedného nákupu si môžu kúpiť väčšie balenie, ktoré im vydrží dlhší čas v chladničke pred otvorením a priniesť ho podľa potreby na grilovačku. V súčasnosti máme tento výrobok stabilne zaradený v našom portfóliu a plánujeme v budúcnosti ďalšie rozšírenie ponuky.

Dôležité je aj správne vystavenie produktov na grilovanie v maloobchodnej sieti. Čo sa vám osvedčilo?

Grilovací sortiment je jedna z mála produktových kategórii mäsových výrobkov, ktoré je možné aj komunikačne podchytiť a prezentovať ako celok, či už obchodným partnerom, spotrebiteľom, ale aj v maloobchodnej sieti. V maloobchodných prevádzkach majú najčastejšie tieto výrobky vyhradený osobitý priestor, sú súčasťou sekundárnych vystavení, aby si ich zákazník mohol rýchlo všimnúť a mal ich okamžite k dispozícii.


Mecom gril sortiment ma svoj vlastný dizajn, už na prvý pohľad zákazník vie tieto výrobky odlíšiť od bežného sortimentu. Tieto výrobky podporujeme aj rôznymi marketingovými aktivitami, ktorými sú napríklad súťaže alebo špeciálne multibalenia s darčekom pre zákazníka.

Aké grilovacie novinky máte pripravené pre tento rok?

Náš gril sortiment tvorili doteraz krátke a tenké klobásky, ktoré boli špecifické na trhu pre značku Mecom. Novinkou tohtoročnej sezóny sú klasické gril klobásy pod názvom Fajne klobásy s vysokým obsahom mäsa (92%). Klobásy sú v troch rôznych príchutiach a to v klasickej, paprikovej a plnené syrom. Pevne verím, ako už názov výrobku predurčuje, že budú zákazníkom chutiť a budú aj pre nich „fajne“.


Ďalšou novinkou v našom portfóliu sú Rascové klobásky, pre tých konzumentov, ktorí vyhľadávajú nové, netradičné príchute. Rasca je jedným z najpoužívanejších korenín na Slovensku a stala sa neodmysliteľnou súčasťou našej kuchyne. Klobásky máme v 190g balení. Nesmieme však zabudnúť ani na najobľúbenejšie mix balenia, jednou z noviniek je aj TRIO mix balíček, v ktorom sú zastúpené všetky príchute Fajne klobás.

Kde predáte najviac sortimentu na grilovanie?

Vďaka tomu, že naša spoločnosť je nie len najväčším slovenským producentom mäsových výrobkov, ale je aj najrýchlejšie sa rozvíjajúca spoločnosť, sme lídrom v kategórii grilovacích výrobkov. Pod značkou Mecom nájdu zákazníci výrobky vo všetkých obchodných sieťach a na nezávislom trhu, či už v regáloch alebo aj na pultoch.

Čo je predpokladom úspešného predaja sortimentu na grilovanie?

Grilovacia sezóna začína už koncom marca a v priebehu septembra sa postupne vytratí. Jej priebeh závisí častokrát aj od dobrého počasia. Úspešným predpokladom predaja gril sortimentu je správny mix portfólia, jeho cena a marketingová podpora, ktorá pomáha zvyšovať našu pozíciu na trhu a upevňovať pozíciu lídra v tomto segmente.