K teplému letnému počasiu už neodmysliteľne patrí grilovanie. Pestré vône čerstvo grilovaných klobás, párkov či mäsa alebo zeleniny sú jednoducho neopísateľné. Nechceme z grilovania robiť prehnane veľkú vedu, pretože to má byť hlavne o pohode, zábave, relaxe a príjemne strávenom čase. Zároveň však pripúšťame, že to taká malá veda predsa len je. Existuje niekoľko dobrých rád a tipov, ako naše grilovacie umenie ešte trošku vylepšiť a grilovať tak, aby sme dosiahli tie najlepšie chute a svojim kamarátom a blízkym priniesli nezabudnuteľné grilovacie zážitky. Poďme ich teda spolu vyskúšať.
Ale pozor, predtým, ako ju začneme grilovať, ju necháme aspoň 20 – 30 minút odstáť. Môžete si byť istí, že toto krátke čakanie určite bude stáť za to. V žiadnom prípade nedávame klobásku na gril priamo z chladničky a už vôbec nie priamo z mrazničky. Ideálne je, aby mala normálnu izbovú teplotu alebo takú teplotu, aká je vonku okolo vás. Tak sa nám ju podarí ugrilovať fantasticky chrumkavú a zároveň vnútri prepečenú a šťavnatú. Ak by sme na gril dali príliš studenú klobásu, mohlo by sa nám stať, že horúce teplo ju spáli zvonka, ale vnútro sa poriadne neprehreje.
Klobásky grilujeme 10 až 20 minút podľa toho, aké sú veľké a nezabúdame ich pravidelne otáčať. Dajte si pozor, aby ste ich grilovali na miernom alebo slabšom plameni, ideálne na rovnomerne rozpálenej pahrebe. Nikdy nie na prudkom ohni, aby sa vám na povrchu nespálili. Prudký plameň je vhodný skôr na pečenie steakov, kde je dôležité, aby sa mäso hneď na začiatku grilovania na povrchu uzavrelo. Klobásku na grilovanie nenarezávame ani do nej počas grilovania nepicháme, aby z nej nevytiekla šťava.
Po grilovaní necháme len mierne vychladnúť a môžeme začať konzumovať. Najlepšia je predsa ešte teplá a čerstvo ugrilovaná.