Priamym dôsledkom globálnej pandémie čelíme v každodennom živote všetci. Súčasná náročná situácia si vyžaduje opatrenia, ktoré pomôžu zamedziť šíreniu nákazy a zároveň umožnia ochrániť ľudí. Pre najväčšieho slovenského výrobcu mäsových produktov Mecom, ktorý vo svojich závodoch zamestnáva viac ako 1300 ľudí, to znamenalo prijať prísne a nadštandardné hygienické opatrenia.
Spoločnosť Mecom má na Slovensku dva výrobné závody, v Humennom a Lučenci. Pre ochranu zdravia zamestnancov, bezpečnosti potravín a zabezpečenia dostatku mäsových výrobkov, ešte na začiatku marca pristúpili k nadštandardným opatreniam. Mecom pripravil dôkladný pandemický plán spoločnosti so zonáciou fabrík.
„Ako jedna z mála spoločností sme pristúpili k povinnému meraniu teploty termovíznymi kamerami pri vstupe do všetkých našich výrobných závodov, ktoré snímajú teplotu zamestnancov bezkontaktne. Ochranu zamestnancov sme zvýšili zonáciou vo výrobe, čím sme oddelili jednotlivé výrobné časti a minimalizovali kontakt s inými zamestnancami,“
Ladislav Čechovič (CEO)
V prípade zvýšenej telesnej teploty nad 37 °C nie je danému pracovníkovi umožnený vstup do areálu. Pre dôkladnú dezinfekciu a umývanie rúk boli v závodoch namontované dodatočné dávkovače pri vchode do budovy, v jedálňach a expedícii. V jedálňach sú stoly rozdelené ochranným plexisklom na menšie zóny. Obchodní zástupcovia majú do odvolania zakázané návštevy prevádzok. Mecom taktiež pozastavil cestovanie v rámci skupiny Carnibona a do odvolania zrušil všetky služobné cesty. Všetkým interným vodičom boli zabezpečené dezinfekčné ochranné prostriedky a osobné ochranné prostriedky. Externí dodávatelia aj odberatelia majú povinnosť chrániť sa pri vstupe do závodov vlastnými rúškami taktiež si musia vydezinfikovať ruky a podrobia sa aj meraniu teploty. Externý vodiči nesmú opustiť kabínu vozidla.
„Jednou z dôležitých hodnôt našej spoločnosti je, že sa vieme zomknúť, držať spolu a pracujeme ako jeden tím. Veľmi si vážim odvedenú prácu všetkých zamestnancov, pretože aj vďaka nim vieme zabezpečiť plynulý chod výroby a zákazníci si tak môžu nakúpiť kvalitné mäsové výrobky z portfólia Mecom aj v týchto ťažký a náročných časoch,“
Ladislav Čechovič (CEO)
V súčasnej situácii patria medzi najpredávanejšie salámy v trojuholníkovom tvare Chopok a Sitno, Cisárske párky s vysokým obsahom mäsa 97 %, Berlínske párky s obsahom mäsa 80 %. Medzi šunkami to u Slovákov vyhráva Prešporská dusená šunka z radu Mecom Premium. „Rád by som ubezpečil našich zákazníkov, že robíme všetko preto, aby sme i naďalej zabezpečili bezproblémové dodávky a ak sa budeme všetci správať zodpovedne, spolu to zvládneme,“ dodáva Ladislav Čechovič.